Wat nu Olivier?
Het prentenboek Wat nu Olivier? is gemaakt door
Phyllis Root (auteur) en Christopher Denise (Illustrator). Het boek is in Nederland uitgegeven door Lemniscaat
Wat nu Olivier? als digitaal prentenboek
Het is herfst in het bos. Olivier rent achter een mooi geel herfstblad aan, de heuvel af, het bos in. Maar wat nu Olivier? Waar is nu je huis?
Onderstaand digitaal prentenboek is voorgelezen door MamaMieke LeestVoor
https://www.youtube.com/watch?v=rgFKea_03Pg
Na de les kun je het filmpje van het boek delen met je cursist, zodat deze het verhaal nog eens kan terugluisteren. Dit kan heel eenvoudig, bv via whatsapp
Quizlet
https://quizlet.com/nl/318022867/herfst-flash-cards/
Als je klikt op de link hierboven kom je op de website van Quizlet, bij het woordpakket over herfst. Bij quizlet kun je allerlei woordpakketten vinden en maken. Je moet je er even in verdiepen, maar dan is het een handig hulpmiddel voor thuis.
Een voordeel van quizlet is dat de woorden uitgesproken worden en dat analfabeten ook steun kunnen hebben aan de plaatjes.
Het is makkelijk zelf woord- pakketten te maken, maar er is ook veel te vinden. Quizlet is er ook als app en je kunt je cursist eenvoudig uitnodigen om via de smartphone een pakket te leren.
Offline leren is ook mogelijk.
Thema's om te oefenen deze les
*de seizoenen: in het bijzonder de herfst
*woorden rond herfst
*kleuren: geel, oranje, rood, bruin
*het weer: het regent, het stormt, het hagelt
*verdwalen in het bos
Benodigdheden voor deze les
*natuurlijke materialen, zoals kastanje, tamme kastanje, eikel, dennenappel, bessen, verschillende blaadjes
*plastic of kartonnen bekertjes, zodat je 'levend memory' kunt spelen met natuurlijke materialen
*een aantal uitgeprinte en gelamineerde woordkaarten rond de herfst (de kastanje, de eikel etc.)
Lesverloop
De les
Deel 1. woorden rond de herfst
1. Je hebt natuurlijke materialen (eikel, kastanje, beukennootje, walnoot, blaadjes, dennenappel, evt. een knuffel van een eekhoorntje, een appel, bessen e.d.) op tafel gelegd. Evt. heb je er een doek overheen gelegd, zodat het nog een verrassing blijft.
2. Het boek van vandaag gaat over de herfst. Laat de kaft zien. Wat is dat, herfst? Ken je dat woord? Je hebt winter, lente, zomer, maar nu is het herfst. In de zomer is het warm en schijnt de zon. In de herfst is het kouder en regent het vaak. Laat nu de natuurlijke materialen zien. Laat je cursist(en) het pakken en bekijken en benoemen. Kennen ze dat? Wat kun je eten? Wat eet de eekhoorn graag? Wat zijn zaadjes? wat gebeurt er als je het in de grond stopt?
3. Pak nu de woordkaarten erbij. Laat je cursist de woordkaart bij de materialen leggen. Doe dit omdebeurt. Pak een kaart, benoem het woord en pak de echte eikel/kastanje e.d. er bij.
4. Om de woorden extra te oefenen, kun je ook memory spelen, zie het item hieronder uitgelegd: Levend memory. Je kunt dit ook tot volgende les bewaren, om de woorden nog eens te herhalen
5. Praat over de herfst. Uiteraard aangepast aan het niveau dat jouw tweedetaalleerder aan kan. Bijvoorbeeld: Wat gebeurt er in de herfst? De blaadjes vallen van de bomen. Bomen laten hun vruchten en zaden vallen, paddestoelen verspreiden hun sporen. De zaadjes worden gezaaid voor het volgende jaar. In de lente komen de blaadjes weer aan de bomen en komen de zaadjes uit. Maar wat voor seizoen komt er na de herfst en voor de lente? Wat doet de eekhoorn? Hij gaat niet in winterslaap. de egel wel. Wat is dat, winterslaap? Wat is een wintervoorraad aanleggen etc.
Deel 2. het boek Wat nu Olivier?
*Voor beginners: Bekijk eerst de plaatjes, benoem wat je ziet. Kijk: kleine beer, dit is zijn huis. Het huis staat in het bos. Dat is mama beer en papa beer. Olivier ziet een blaadje. Hij rent achter het blaadje aan. o, o, nu is hij verdwaald! Wat is dat, verdwaald?
Vervolgens lees je samen het boek. Gebruik evt. woorden die makkelijker zijn, dan die gebruikt worden. Betrek de cursist bij het verhaal. Wat is er gebeurd?
*Voor meer gevorderden: lees samen het boek door. Lees soms stukken voor en vraag terug of je cursist het verhaal begrijpt, het in eigen woorden kan navertellen. Kent hij/zij bepaalde woorden niet? Leg die uit. Laat de cursist zelf voorlezen, afwisselend met dat jij stukken leest. Laat hem/haar het verhaal later samenvatten.
Praat erover: ben jij wel eens verdwaald? Wat heb je toen gedaan?
Deel 3. wat hoort bij welk seizoen?
Wat heb je nodig? Print de kaartjes uit van bijlage 2. Mix van kaartjes, wat hoort bij welk seizoen.
*eerst bespreek je de seizoenen aan de hand van de appelboom in verschillende jaargetijden. Leg herfst, zomer, lente, winter op de juiste plek.
*leg de woordkaartjes op een stapel, ondersteboven. Omdebeurt neem je een kaartje eraf, bespreek wat het is en kies een seizoen waar het bij hoort. Laat je cursist ook proberen te benoemen waarom het bij dat seizoen hoort en een zin maken. bv "Dit is een badpak. Een badpak draag ik in de zomer. In de zomer is het warm."
Tot slot
Heb je nog tijd over, zijn er nog wat onderdelen op deze webpagina te vinden waaruit je kunt kiezen
*de interactieve praatplaat: bekijk de plaatjes, bespreek dingen, luister een lied dat je hebt uitgezocht of een filmpje.
*Ga naar buiten en speel samen het bosbingo.
*Bekijk de aflevering van Taalklas over het weer. Of deel via bv whatsapp de link naar deze aflevering, zodat je cursist het thuis kan kijken.
*bekijk samen het filmpje "Praatcafe: de seizoenen en het weer
Voor thuis: Leen het prentenboek uit, of deel een linkje naar het digitale prentenboek. Leen evt. het memoryspel uit van de herfst, om thuis te oefenen. Je kunt ook wijzen op het woordpakket van quizlet over de herfst. via bv Whatsapp kun je je cursist uitnodigen om hiermee te oefenen.
Speluitleg: levend memory
Wat heb je nodig?
1. 20 plastic bekertjes of kartonnen bekertjes
2. eikel, kastanje, walnoot, bessen, dennenappel, eikenblad etc. Deze spullen moeten onder een bekertje passen
3. woordkaartjes die overeenstemmen met bovenstaande materialen. Op het kaartje staat ook een afbeelding (gebruik bijlage 1., hieronder). Print de kaartjes niet te groot uit, ze moeten onder een bekertje passen.
4. leg alles door elkaar op tafel en dek af met bekertjes. Speel nu memory: zoek de paren bij elkaar. Veel plezier!
Bijlage 1. woordkaarten rond de herfst bron: www.jufsanne.com
Op www.jufsanne.com zijn talloze woordkaarten te vinden. Klik op onderstaande link. op de pagina scroll je naar beneden, tot je bijna halverwege bent. Daar vind je mooie woordkaarten rond het thema herfst. Print ze verkleind en dubbel uit, even lamineren en je hebt bv een mooi memoryspel.
Met dan aan juf Sanne.
https://www.jufsanne.com/start/woordkaarten/woordkaarten-downloads/
Woordkaarten zijn goede hulpmiddelen om woorden aan te leren. Door er een spel van te maken, herhaal je woorden en heb je ook plezier. Het lokt ook een beetje conversatie uit.
Wat voor spelletjes kun je er van maken?
Natuurlijk kun je memory maken, of domino. ook kun je er een plaatjesbingo van maken.
(iemand heeft een bingokaart en er wordt steeds een plaatje uit de doos gehaald. heb jij al bingo?
Maar met een beetje creativiteit kun je er natuurlijk ook een kwartet van maken. Heb jij uit de categorie dingen die aan een boom groeien: de kastanje?
Bijlage 2. mix van kaartjes: wat hoort bij welk seizoen
Speluitleg mix seizoenen Wat hoort bij welk seizoen?
- Lamineer de 4 kaartjes met de seizoenen helemaal onderaan in het bijgevoegde document.
Print en lamineer de woorden voor de seizoenen, deze kun je met je cursist bij het juiste plaatje leggen:
Herfst Winter Lente Zomer
- Lamineer de woordkaartjes die bij verschillende seizoemen passen, knip ze los en hussel ze door elkaar.
- Leg de kaartjes op een stapel. Pak omdebeurt een kaartje, zeg wat het is. Leg het bij een seizoen en zeg waarom het bij dat seizoen past.
In bijgevoegd document staan woordkaartjes die te maken hebben met verschillende seizoenen. Je kunt zelf op internet nog veel meer plaatjes vinden. Hier plaatjes van verschillende websites, zoals www.jufSanne.com, www.jufJanneke.nl, etc.
Interactieve praatplaat het bos, van www.kleuteridee.nl
Via onderstaande link kom je op een leuke interactieve praatplaat over het BOS, gemaakt door www.kleuteridee.nl.
Veel linkjes verwijzen naar filmpjes en liedjes over het bos.
https://www.thinglink.com/card/519456050718441473
Ga mee naar buiten, allemaal! Herfstbingo
Als je hebt geoefend met echte eikels, kastanjes, dennenappels etc. is het nu natuurlijk een leuke stap om met de cursist en evt. een grote peuter naar buiten te gaan. Je kunt bv herfstbingo spelen. Google maar eens op 'bosbingo', en je kunt veel verschillende bingokaarten vinden. Print en lamineer een kaart en ga op zoek: wie vindt een kastanje? een eikenblaadje, een paddestoel etc.?
Taalklas over het weer
Taalklas is een leuk programma waarmee mensen spelenderwijs de taal kunnen leren. Alle verschillende lessen zijn te vinden via youtube.
Onderstaande les gaat over HET WEER.
https://www.youtube.com/watch?v=Ow8U77WCdgQ
Praatcafe: de seizoenen en het weer
Onderstaande les op youtube gaat over de seizoenen.
De les is van het youtubekanaal van
waar nog veel andere lessen te vinden zijn.
Maak jouw eigen website met JouwWeb